Broeltorens en verlaagde Leieboorden

Broeltorens

De Broeltorens zijn opgetrokken uit kalk- en zandsteen. De zuidelijke 'Speytorre' werd in 1385 gebouwd om het verkeer op de Leie te controleren. De toren was ook een deel van de versterkte omheining van het eerste grafelijk kasteel van Kortrijk. De noordelijke 'Inghelburghtorre' uit 1415 diende als wapenopslagplaats en was voorzien voor het gebruik van artillerie. De Broelbrug dateert oorspronkelijk uit 1385. Ze werd verschillende keren vernield en telkens heropgebouwd.

Sinds 2018 kun je er genieten van een terras aan de verlaagde oevers. Dit is de toeristische hotspot van Kortrijk, in een prachtig kader omsingeld door het beste wat Kortrijk te bieden heeft.

Alle info is terug te vinden in onze prachtige historische brochure.

Afbeelding

Verlaagde leieboorden

Afbeelding
Kortrijkse Leieboorden

Om de Leie bevaarbaar te maken voor grotere schepen, was een rechttrekking en verbreding van de Leie in het centrum van de stad noodzakelijk. Na deze ingrijpende werken is Kortrijk een gefacelifte stad met een verbrede Leie, nieuwe bruggen, oevers met brede paden, mooie parken en een hersteld contact met het water.

De Leieboorden zijn the place to be! Een groene zone bij uitstek waar jong en oud verzamelen om ongestoord te genieten. En dat midden in de stad! Rond de site van het Koning Albertpark verrees de  befaamde Skatebowl, werden de kaaien opgewaardeerd en kreeg Kortrijk met Buda Beach zijn eigen stadsstrand.

Een nieuwe Leie vraagt nieuwe bruggen. Maar liefst zeven imposante exemplaren hertekenen de Kortrijkse skyline en geven haar een duidelijke, sterke look. Geen saaie of uniforme kopieën, maar zeven karakterbruggen die zowel bezoekers als bewoners helpen bij het oriënteren. Nu eens grootstedelijk magistraal, dan weer gedurfd zigzaggend. Allemaal hangen ze zeven meter boven de waterspiegel. De Ronde Van Vlaanderenbrug, Dambrug, Groeningebrug, Collegebrug, Noordbrug, Budabrug en Reepbrug zijn stuk voor stuk pareltjes.