Erfgoed en historische sites

Kortrijk is één van de oudste steden van België en heeft een rijke geschiedenis van de Romeinse nederzetting Cortoriacum langs 1302 tot het hart van de vlasnijverheid.

Dat rijke verleden van de stad is terug te vinden in het straatbeeld met volgende toppers:

Grote Markt met historisch Stadhuis en Belfort

De gezellige Grote Markt is zeker een stop waard. De terrassen met zicht op het Belfort (Unesco werelderfgoed) en het prachtige historisch stadhuis zijn de ideale verpozing tijdens een bezoek aan de stad. Tijdens de zomermaanden is het historisch stadhuis gratis en vrij te bezoeken.
Afbeelding

Begijnhof

Naast het levendige centrum van de stad ligt het rustige Sint-Elizabeth-Begijnhof. Het Begijnhof werd gebouwd in 1238 en prijkt op de Unesco-werelderfgoedlijst. Je flaneert er langs de kleine huisjes, de gotische Mattheuskapel en het charmante huis van de grootjuffrouw. Het mooie belevingscentrum loodst je interactief door de vele eeuwen geschiedenis. Het is een punt van rust in het levendige centrum.
Afbeelding

Groeningepoort en Maagd Van Vlaanderen

Dit park ligt op de plaats waar in 1302 de Guldensporenslag plaatsvond. Zowel de poort als het standbeeld werden opgericht ter herdenking van 600 jaar Guldensporenslag.
Afbeelding

Onze-Lieve-Vrouwekerk - 1302

Goed verscholen in de historische binnenstad is de 13e eeuwse Onze-Lieve-Vrouwekerk meer dan de moeite om eens binnen te springen. De Gravenkapel is uniek in zijn soort, net als de ‘kruisoprichting’ van Antoon van Dyck. In de befaamde Gravenkapel zie je unieke portretten van alle opeenvolgende graven van Vlaanderen. Hier vind je het museum 1302. Een adembenemend klank- en lichtspel en uitgekiende animaties vertellen je over het ontstaan van het graafschap Vlaanderen. Je zal jezelf middenin de slag wanen en te weten komen hoe het zover is kunnen komen en wat de gevolgen waren. Uiteraard is alles wat je ziet wetenschappelijk onderbouwd. Wie dieper in de geschiedenis wil duiken kan dat in een 12 meter lange interactieve tafel waar touchscreens, luisterhoorns en virtual reality je nieuwsgierigheid zullen prikkelen. Het topstuk van de nieuwe museumopstelling is de authentieke Kist van Oxford. Die kist bevat de allereerste voorstelling ooit van de Guldensporenslag en dateert van kort na 1302. Reserveer hier je gratis tickets
Afbeelding

Baggaertshof

Deze verborgen parel, middenin het winkel-wandelgebied, werd door de zussen Baggaert in 1638 opgericht voor arme weduwen en ongehuwde vrouwen. Blikvangers zijn de kleine kapel en de eeuwenoude kruidentuin. Sinds kort is in het Baggaertshof een creatief kinderatelier ondergebracht.
Afbeelding

Sint-Maartenskerk

Deze 12e eeuwse kerk werd door de jaren heen verschillende keren verbouwd. Binnenin vind je waardevolle kunstwerken zoals kerkelijk textiel en zilverwerk uit de 16e tot 19e eeuw. De kerktoren is heropgebouwd na de brand van 1862 en herbergt een volwaardige 19e eeuwse beiaard. Via de neobarokke rotondekapel kom je in de devotiekapel het Kelderke Gods, een aanrader. Beklim ook zeker de 240 trappen van de toren. Het zicht is onbetaalbaar. Reserveer hier je gratis tickets
Afbeelding

Broeltorens en Verlaagde Leieboorden

Deze restanten van de oude stadsvesten zijn het symbool van Kortrijk. Ze zijn gebouwd door de Bourgondische hertogen ter verdediging van de stad. Bemerk de schietgaten voor pijlen en kanonnen. De kraagstenen rondom hebben ook openingen van waaruit de vijanden aangevallen werden. Op de Broelbrug staat Nepomucenus, patroonheilige van de schippers en drenkelingen. De verlaagde Leieboorden brengen de stad dichterbij het water. De sfeervolle terrassen met zicht op de Broeltorens zijn een nieuwe trekpleister
Afbeelding

Wist je dat?

Je van heel wat historische toppers een aparte brochure beschikbaar is die je heel wat meer vertelt. Neem een kijkje bij de toeristische dienst nabij de ingang van het Begijnhof of download of bekijk ze hier online
Afbeelding

Er valt dus heel wat te beleven en bekijken in het historische hart van de stad Kortrijk. Het Meet in Kortrijk Convention Bureau werkt graag met jou een programma uit ter ontdekking van deze hotspots, voor, tijdens of na jouw congres in onze Guldensporenstad.