Sint-Maartenskerk en -toren

Sint-Maartenskerk

De Sint-Maartenskerk is een echte eyecatcher pal aan de Grote Markt. Als een baken kijkt deze erfgoedparel uit over het stadscentrum. De 83 meter hoge toren is de perfecte plek om de skyline van Kortrijk vanuit de hoogte te bewonderen.

De Sint-Maartenskerk kan bogen op een lange geschiedenis. Ze werd door de eeuwen heen verwoest, herbouwd en verbouwd. In haar huidige versie werd ze gebouwd tussen 1390 en 1466. Ze herbergt een schat aan kunstwerken en een volwaardige 19e eeuwse beiaard.

Het pronkstuk van de kerk is ongetwijfeld de 'Triptiek van de Heilige Geest' van Bernard de Rijckere uit 1587: een Pinkstertafereel met de doop van Jezus en de schepping van Adam. De triptiek is te zien in de afgesloten kapel. Indrukwekkend is ook de unieke Sacramentstoren van 6,5 meter hoog uit 1585.

Ga binnen en laat je omringen door de rustige uitstraling, de geur van wierook, de kleurrijke glaspartijen.

Afbeelding

Sint-Maartenstoren

Afbeelding

De Sint-Maartenstoren is een imposant stukje bouwkunst, waarvan niet alleen de hoogte doet duizelen. Ook enkele opvallende weetjes spreken tot de verbeelding. In de westertoren bevinden zich 49 kerkklokken, die als beiaard kunnen bespeeld worden. Samen wegen ze maar liefst 18 700 kg.

Wist je trouwens dat er al jaren enkele slechtvalken in de Sint-Maartenstoren huizen? Hun verhaal staat bol van de intriges: overspel, vechtpartijen, … De gevederde bewoners van de Sint-Maartenstoren zijn niet van een kleintje vervaard.

Je kan de toren gratis bezoeken mits reservatie. Eerst beklim je 246 treden (er is geen lift) maar het uitzicht maakt dat meer dan goed!

Opgelet! Van 1 maart tot 1 juni is de toren niet toegankelijk door het broedseizoen van de slechtvalken. 

Bekijk het slechtvalkennest live

Kelderke Gods

In een zijkapel kan je het ‘Kelderke Gods’ betreden. Een plaats waar veel bedevaarders kwamen (en komen!) ‘dienen’ tegen allerlei onheil en ziektes, en bidden voor steun. Er zijn briefjes te vinden met boodschappen, zoals 'Hopelijk keert mijn zoon goed terug van reis', en mensen branden er een kaars. Tot voor kort kwam hier nog meer bij kijken: men kon zich laten zegenen met een tiental relikwieën, een gezegende koek krijgen, en een medaille of een lint dat men rond het zieke lichaamsdeel moest dragen.

Al in 1413 was er sprake van dit unieke plaatsje van volksdevotie. Onder het hoogaltaar werd een soort grot geïnstalleerd, waarin het tafereel van de graflegging werd uitgebeeld. Karel Delbaere uit Kortrijk beeldhouwde dit in 1894, nadat de vorige beeldengroep door een brand was vernietigd. Veel begijntjes hielden hier de wacht om de mensen te helpen, te troosten en moed in te spreken. Er staat een beeld van Maria, omdat zij 'de moeder der smarten' is. Zuster-begijn Augusta was een van de grootste bezielers van het 'Kelderke Gods'.

Afbeelding
Brochure Sint-Maartenskerk

Je leest alles over de bijzondere geschiedenis van de Sint-Maartenskerk in een overzichtelijke brochure.

Daarin is o.a. aandacht voor de ramp die de Sint-Maartenskerk in 1862 teisterde. Op 7 augustus sloeg de bliksem in en vatte het gebouw vuur. Het dak brandde helemaal uit en de klokken stortten naar beneden. Er viel een dode en de schade was enorm. Gelukkig konden heel wat kunstwerken gered worden en als bij wonder bleef de statige sacramentstoren intact. De heropbouw van de kerk sleepte echter tientallen jaren aan. Het onderscheid tussen oud en nieuw kan je nog zien aan de verschillende zuilen.

Ook een opmerkelijke diefstal, die volgens de legende leidde tot een wonder, komt aan bod in de brochure.

Bezoek de Sint-Maartenskerk
Meer info
 • Prijs: gratis
 • Openingsuren: op weekdagen van 7.30 tot 18 uur, zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur (van 1 oktober tot 31 maart tot 17 uur)
 • Niet te bezoeken: tijdens erediensten
Reserveer je gratis torenbezoek
 • Prijs: gratis
 • Openingsuren:
  • de toren is toegankelijk voor het publiek tot eind februari.
  • alle dagen van 10 tot 17 uur (laatste bezoek/toegang om 16 uur)
  • sluitingsdagen: 1 januari en 24, 25 en 31 december
  • extra gesloten: bij onderhoudswerken of bij noodweer kan de toren eveneens gesloten zijn voor publiek
 • Reservatie: verplicht, via deze link
Groepen welkom
 • Prijs en reservatie:
  • gratis bezoek, ook aan de toren mits reservatie
  • je kan optioneel een gidsbeurt bijboeken via Visit Kortrijk
Toegankelijkheid
 • Rolstoel/kinderwagen: de kerk is toegankelijk. Een torenbezoek is niet mogelijk, aangezien er geen lift is.
Extra activiteiten

In deze kerk worden geregeld activiteiten georganiseerd.

Met een beetje geluk, loopt er tijdens je bezoek een tijdelijke expositie, staat een concert op het programma of weergalmt er een deuntje van de beiaardier.