Texture

TEXTURE vertelt over de linnen- en vlasnijverheid. Een verhaal met heel sterke wortels dat getuigt van straf vak- en ondernemerschap, van gedurfde innovatie en wendbaarheid en van zichzelf voortdurend heruitvinden. In drie kamers, ingericht in een authentiek vlasverzendhuis (1912), ontdek je de revolutionaire ontwikkeling die de vlasnijverheid in deze streek teweeg bracht. Het verleden zal je verrassen maar de verhalen van vandaag en morgen zullen je verbazen en inspireren.

Al eeuwenlang is Vlaanderen befaamd om zijn textiel en linnen speelt daarin een glansrol! Langs de Leieboorden groeide een industrie die de wereld veroverde: de vlasbewerking. Nog altijd is ‘Courtrai flax’ een topkwaliteitsproduct dat internationaal gekend en gegeerd is.

Drie kamers, drie verhalen

Vlas gebruik je elke dag, vaak zonder het te weten en op onverwachte plekken. Designers, wetenschappers en ondernemers laten geen deeltje onbenut. Ontdek, proef, voel en test hun producten uit in de Wonderkamer. De Leiekamer brengt het verhaal van de vlas- en linnennijverheid. Het is er één van vallen en opstaan, van mensen die zonder hulp van buitenaf telkens weer de veerkracht vinden om zware crisissen te boven te komen. Een fascinerende geschiedenis met denkers, durvers en doeners in de hoofdrol.

Onder de gouden kroon ligt de Schatkamer. Hier is het vooral genieten van de selectie schitterende damasten, kant, handwerk en fijne weefsels.

Afbeelding
Texture
Instaprondleidingen

Is een bezoek met gids enkel mogelijk vanaf 15 personen? Nee hoor, met onze instapformule kan je ook in je eentje of met een kleine groep vrienden aansluiten bij een rondleiding in het museum. Dit kan elke 3de zondag van de maand. Een gepassioneerde spreker wacht je op aan het onthaal van het museum om 11 uur. Hij/zij neemt je anderhalf uur mee in de verrassende wereld van het vlas. Als deelnemer betaal je slechts drie euro bovenop je toegangsticket. Een niet te missen rendez-vous à Texture! Heb je bovendien een UiTPAS met kansentarief, dan geniet je van 80% korting op deze activiteit. 

LET WEL: deze instaprondleiding bieden we enkel in het Nederlands aan. 

Elke derde zondag van de maand, van 11u tot 12u30

Meer info en tickets

Museumzondagen

In binnen- en buitenland openen heel wat musea elke eerste zondag van de maand gratis hun deuren. Denk aan het Louvre in Parijs maar vergeet zeker ook de lokale parels dichtbij niet. Zo kan je Texture, museum van vlas en textiel, elke eerste zondag van de maand gratis bezoeken. Misschien ben je hier nog nooit geweest? Of misschien ben je zo verliefd op dit museum dat je graag eens terugkomt? Voel je welkom bij ons en laat je bij elk bezoek verrassen! Ideaal om te combineren met een stadswandeling of een gezellige lunch. Wat moet een zondag nog meer zijn? Even onthaasten en tegelijkertijd de batterijen opladen. Wat houdt je nog tegen? Kies ervoor om een mooie dag in Kortrijk te beleven.

Elke eerste zondag van de maand van 10u tot 17u

Meer info en tickets
Eén uur Texture

In Texture ben je makkelijk een halve dag zoet als je echt alles wilt zien, voelen, horen en ontdekken. Heb jij niet zoveel tijd? Geen probleem! Waarom ontdek je niet samen met één van de veertien ambassadeurs in één uur de essentie van het textielmuseum in Kortrijk?

Snel, enthousiast en exclusief

Naast de beperking in tijd biedt deze museumtoer nog een ander voordeel: de kleinschaligheid. De ambassadeur neemt minimum 2 en maximum 8 personen mee op toer en zo ervaar je als bezoeker een gevoel van exclusiviteit. Alle ambassadeurs zijn terecht fier op Kortrijk en één voor één zijn het enthousiaste vertellers. Zeker als het over vlas en de vlasnijverheid gaat.

Meer info en tickets