Themawandelingen met gids voor groepen

Twee erkende gidsenorganisaties in Kortrijk: Gidsenkring Kortrijk en Gidsenplus. Meer dan 30 verschillende wandelingen, in groep of individueel beschikbaar met reservatie vooraf.

Kortrijk heeft via twee gidsenkringen zowat 45 actieve gidsen ter beschikking die in het Nederlands, Frans, Engels en Duits kunnen rondleiden. De klassieke stadswandeling biedt een eerste blik op de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. De themawandelingen belichten een specifiek stuk van de stad.

Visit Kortrijk helpt je bij het uitkiezen van de stadstocht voor jouw groep.

 

Praktische info:

  • Gemiddelde duur: 2 uur       
  • Prijs per gids: € 85 en maximaal 25 personen per gids
  • ​​​​​​Informatie over de themawandelingen: Gidsenkring Kortrijk | Gidsenplus

Onderstaande toppers van wandelingen kunnen via Visit Kortrijk gereserveerd worden.

Kortrijk Ontdekken

Een stadswandeling laat je kennismaken met de belangrijkste monumenten uit de Kortrijkse geschiedenis. Je bezoekt de historische zalen van het stadhuis, met zijn prachtige schouwen en muurschilderijen. Op de Grote Markt houd je even halt aan het Belfort, waar Manten en Kalle de uren slaan. Honderd meter verder ga je een oase van rust en stilte midden in het stadscentrum binnen: het unieke Begijnhof Sint-Elisabeth. Je loopt over de bochtige kasseistraatjes tussen de witgekalkte huisjes. In de nabijgelegen 13de-eeuwse Onze-Lieve-Vrouwekerk, met haar rijke interieur, bezoek je zeker de fascinerende Gravenkapel. Je bezoek eindigt bij de majestueuze Broeltorens. Deze wandeling is mogelijk in het Nederlands, Frans, Engels en Duits.

Metamorfose van de stad

In deze wandeling hebben we heel wat aandacht voor de huidige metamorfose van de stad. De recente grote werken zoals stadskernvernieuwing, heraanleg van openbare ruimte, K in Kortrijk… Met als slagader de Leie kreeg Kortrijk een nieuwe aanblik met zeven nieuwe bruggen en groenaanleg van de Leieboorden. Paradepaardjes zijn o.m. de Diksmuidekaai, de Collegebrug, het hertekende Koning Albertpark, de skatebowl … Ze tonen aan dat de stad haar rivier op een trendy manier opnieuw ontdekt heeft. Deze wandeling is mogelijk in het Nederlands en Frans.

Texture, museum over Leie en vlas

De gids loodst je door Texture, hét Kortrijks state-of-the-art museum over de vlas- en linnennijverheid die zo belangrijk was en is voor de streek van Kortrijk.

In drie kamers, ingericht in een authentiek vlasverzendhuis, ontdek je wat je allemaal met vlas kunt doen, hoe de vlasnijverheid in de streek ontwikkelde en kun je tot slot prachtig textiel uit linnen bewonderen. Het verleden zal je verrassen maar de verhalen van vandaag en morgen zullen je verbazen en inspireren.

Een actueel, interactief bezoek dat je zowel naar het verleden als naar de toekomst meeneemt via machines, film, foto’s en heel wat voorwerpen.

Guldensporenwandeling

De ‘Slag bij Kortrijk’ vond plaats op woensdag 11 juli 1302. Deze veldslag kaderde in een langdurig conflict tussen de Franse kroon en de Vlaamse graven en was een reactie tegen het brutale optreden van het Franse bezettingsleger.

Bezoek in groep de museale opstelling ‘Beleef 1302’ in de historische Onze-Lieve-Vrouwekerk en beleef er de Guldensporenslag opnieuw aan de hand van een immersieve animatiefilm

Om in het thema te blijven, brengt de gids je mee naar het historisch stadhuis of tot aan het Groeningemonument.

Waan je in de tijd van het Graafschap Vlaanderen en ontmoet de belangrijke figuren uit deze tijd.

Deze wandeling is mogelijk in het Nederlands en Frans.

Kortrijk, creatieve stad

Kortrijk kent een lange traditie van internationale handel. Reeds in de middeleeuwen was het Kortrijks vlas één van de belangrijkste Vlaamse exportproducten. Dankzij dit vlas ontwikkelde de stad een reputatie van vakmanschap, kwaliteitsvol design en ondernemerschap.

Door oorlogen en economische tegenslagen heeft de textielindustrie zichzelf moeten heruitvinden. Deze noodzakelijke transformatie maakte de Kortrijkse regio tot wat het vandaag is: creatief en veerkrachtig.

Vandaar dat Kortrijk op 31 oktober 2017 bekroond werd met het lidmaatschap van het UNESCO Creative Cities Network, dit in het domein design.

Via deze wandeling langs unieke landmarks, shops, horeca en events in 4 creatieve buurten ontdek je onze creatieve stad.

En nog enkele leuke themawandelingen in de kijker

Erop en eronder

De Sint-Maartenstoren wordt beklommen tot aan de torentrans. Daar kan je genieten van een prachtig vergezicht en de machtige beiaard van dichtbij bewonderen. De Belforttoren is minder hoog maar daarom niet minder mooi. We brengen ook een bezoek aan de middeleeuwse kelder in het stadscentrum. Deze wandeling is mogelijk in het Nederlands en Frans.

Kortrijk als middeleeuwse stad

De middeleeuwse geschiedenis strekt zich uit over een periode van zowat 10 eeuwen. Tijdens deze wandeling komen gebouwen, plaatsen en voorwerpen uit de middeleeuwse periode aan bod. Zo wordt een aantal aspecten van een middeleeuwse stad duidelijk gemaakt: de organisatie, de rechtspraak, de handel, de verdediging van de stad en het sociale leven. Verrassend is het bezoek aan de goed bewaarde kelder uit de 12de-13de eeuw, vlakbij de Grote Markt. Deze wandeling is mogelijk in het Nederlands en Frans.

Kortrijk en zijn kanaal

150 jaar na het graven van het Kanaal Bossuit–Kortrijk en na de teloorgang van de economische activiteiten langs deze blauwe verkeersader, is er weer hoop. De omgeving van het kanaal wordt een trendy plaats om te wonen of te werken; de buurt herleeft en verjongt. Deze wandeling is mogelijk in het Nederlands.

Kortrijk 1382-1482

In 1382 nam de Franse Koning revanche voor de nederlaag van zijn troepen in 1302. Na de slag van Westrozebeke werd Kortrijk door het Franse leger grondig geplunderd en vervolgens platgebrand. Voor Kortrijk breekt nadien de Bourgondische periode aan. Onder de beruchte hertogen wordt de stad terug opgebouwd van nul. Zo’n 70 jaar lang is de stad één grote bouwwerf. We lopen langs de locaties die herinneren aan die periode. Enkele tijdskronieken helpen ons een beeld te vormen van hoe het eraan toeging tijdens deze bewogen eeuw.

Straffe madammen

In het verleden traden enkele markante vrouwen op de voorgrond. Sommigen drukten een duidelijke stempel op het beleid van de stad of het graafschap. Anderen hadden de kracht om hospitalen en passantenhuizen met heel schaarse middelen te besturen, begijnhoven te ontplooien of gratis onderwijs te bieden in periodes waarin kinderarbeid schering en inslag was. Ook als kunstenares hebben vrouwen naam gemaakt. Het wordt een tocht naar plaatsen en beeltenissen van vrouwen en hun historie.

Illustere Kortrijkzanen

Wist je dat George Washington geboren en getrouwd is in Kortrijk? En dat de geestelijke vader van Lucky Luke ook uit Kortrijk komt? Wist je dat ook Hugo Claus en Hendrik Conscience ooit in Kortrijk woonden en beiden daarover een boek schreven? Wist je dat Kortrijk de stad is waar Jan Palfijn en Roeland Savery werden geboren en nog veel anderen die op één of andere manier hebben bijgedragen aan onze kleurrijke geschiedenis? Je verneemt er alles over tijdens deze klassieke historische wandeling door de Kortrijkse binnenstad.

Tussen Kortrijkse lakens

Laat je niet misleiden door de titel van deze wandeling. Het gaat niet over de Kortrijkse lakenhallen en de lakennijverheid. Maar wel over hoe mensen van elders vroeger en nu tijdelijk onderdak vonden in Kortrijk. Van pelgrims tot toeristen, van vluchtelingen tot migranten. Een rondleiding langs passantenhuizen, logementshuizen, hotels en B&B’s.

De Leie en Kortrijk

Sinds de vroege middeleeuwen al wordt de Leie als scheepvaartweg gebruikt. Zo kon Kortrijk zich als belangrijk handelscentrum ontwikkelen. Door de eeuwen heen had de Leie invloed op het economische en culturele leven, op zijn architectuur en verstedelijking.

De impact van de rivier op Kortrijk is nog nooit zo groot geweest als sinds de recente Leiewerken. Wat startte als een grootschalig infrastructuurproject, is uitgegroeid tot een weldoordachte metamorfose van een stad die zijn rivier op een eigentijdse manier heeft herontdekt.

Groen in de stad

Studies over de woonkwaliteit van steden tonen aan hoe belangrijk de aanwezigheid van groen en parken is in een stedelijke omgeving. De laatste decennia heeft Kortrijk ook hierop ingezet. Erkende tuinarchitecten hebben bestaande parken gerenoveerd, een groene gordel werd in de stad aangelegd. Samen met een gids wandel je langs grote realisaties, maar ook langs kleinere, soms verborgen plekjes. Een wandeling die mee evolueert met de seizoenen.

K-Town Streetart walk

Is Jam confituur? Is Banksy om op te zitten? Is Haring een vis? Moet je overgeven van een Throw-up? Is Jeps een West-Vlaamse vervoeging van ja? Spuit Intvis inkt? Je krijgt alle antwoorden op deze vragen, maar ook heel wat andere weetjes over streetart tijdens deze wandeling door Kortrijk.

Kortrijkse cultuurtempels of Muziekcentrum Track

Cultuur manifesteert zich soms op plaatsen en manieren die je niet zou verwachten. Kortrijk kent door de eeuwen heen een rijke culturele beleving. Van rederijkers, toneel, muziek, tempelverering tot groot in bloot. Van ernstig tot frivool. De gids vertelt je er alles over.

Natuur in de stad

Een stadswandeling op zoek naar geheime tuinen, plantaardige vrijbuiters, heelmeesters en landverhuizers, gevederde en ongewervelde stadsgenoten en ander nuttig gespuis. We zijn benieuwd naar het gewemel in het Leiewater, en treden in de voetstappen van onze bekendste natuurdichter Guido Gezelle, die hier 27 jaar van zijn leven vertoefde. Deze wandeling is mogelijk in het Nederlands.

 

Check het up-to-date aanbod en reserveer voor deze wandelingen bij de gidsenorganisaties Gidsenkring Kortrijk | Gidsenplus