Toegankelijk Kortrijk

Iedereen vlot door Kortrijk

Heb je een lichamelijke of mentale beperking? En plan je een bezoek aan Kortrijk?

Wil je een goeie voorstelling meepikken in een cultuurhuis? Zin in een lekker hapje of drankje? Voel je het kriebelen om de vele shoppingadresjes in Kortrijk te verkennen? Vind je het eindelijk tijd om Kortrijk als toerist te ontdekken? En wil je ook graag blijven logeren? Verschillende vrijetijdsaanbieders, horecazaken en handelaars doen extra inspanningen om je hartelijk én comfortabel te ontvangen. Bij het infopunt van Visit Kortrijk helpen we je graag met het plannen. Daarbij houden we steeds rekening met jouw eigen wensen. Om je al even op weg te helpen, vind je hieronder enkele van onze toegankelijke tips.

Een aantal partners in Kortrijk erkennen en gebruiken ook de EDC-kaart (European Disability Card). Info hierover vind je per locatie.

Persoonlijke assistentie, ja graag!

In Kortrijk kan je hulp vragen voor persoonlijke verzorging of vrijetijdsactiviteiten bij bijvoorbeeld vzw op maat.

Parkeren in Kortrijk

Houders van een parkeerkaart voor personen met een handicap kunnen gratis en onbeperkt in alle betalende zones op straat parkeren. Dat mag zowel op de voorbehouden plaatsen voor personen met een handicap als op de gewone parkeerplaatsen. Plaats altijd de speciale parkeerkaart duidelijk met de voorzijde (kant met vervaldatum) aan de voorruit van de wagen.

Op de ‘groene’ Shop&Go parkeerplaatsen geldt de parkeerduurbeperking van 30 minuten ook voor houders van een parkeerkaart voor personen met een handicap.

Check de map met geschikte parkeerlocaties hier.

Even ontsnappen aan te veel prikkels?

Snuif wat extra zuurstof op in een parkje, op een bankje, ... Deze zijn talrijk aanwezig in de binnenstad. Maar ook enkele uitgelezen stilteplekjes, zowel binnen- als buitenlocaties, bundelden we voor jou in een handig overzicht.

In de rand van de stad en de deelgemeenten vind je ook veel parkjes en groenzones.

Toegankelijke stadswandelingen

Cultuur

Toegankelijke horeca

Steeds meer horecazaken organiseren zich steeds beter op het ontvangen van iedereen. Begeef je vlot met je kinderwagen en rolstoel en wees welkom.

Geniet van een heerlijke cappuccino na een tocht door de stad, neem een aperootje in een sfeervolle bar, dineer in een top horecazaak, ontdek de lokale keuken in een gezellige brasserie. Aan jou de keuze.

 

Inclusief en toegankelijk spelen

Iedereen welkom is het principe van inclusief en toegankelijk spelen in Kortrijk.

Een aantal speeldomeinen zijn zodanig uitgerust dat iedereen er zich welkom voelt.

Of je nu met je kids in het centrum vertoeft, verblijft in een deelgemeente of op fiets-of wandeltocht bent, je bent altijd wel dicht bij een speelzone waar de kleinsten even kunnen ravotten, spelen, zich uitleven terwijl je geniet van een moment rust. Meestal is er ook een bank of picknickbank zodat je er je tijd voor meeneemlunch of vieruurtje kan aan koppelen. 

Ontdek de eerste inclusieve en toegankelijke speelpleinen in Kortrijk.