Toegankelijk Kortrijk

Kortrijk: een stad voor iedereen

Wil je een goeie voorstelling meepikken in een cultuurhuis? Zin in een lekker hapje of drankje? Voel je het kriebelen om de vele shoppingadresjes in Kortrijk te verkennen? Vind je het eindelijk tijd om Kortrijk als toerist te ontdekken? En wil je ook graag blijven logeren? 

We doen er in Kortrijk alles aan zodat iedereen zich welkom kan voelen. 

Verschillende vrijetijdsaanbieders, horecazaken en handelaars doen extra inspanningen om je hartelijk én comfortabel te ontvangen. Bij het infopunt van Visit Kortrijk helpen we je graag met het plannen. Daarbij houden we steeds rekening met je specifieke wensen. Om je al even op weg te helpen, vind je hieronder enkele van onze toegankelijke tips.

Een aantal partners in Kortrijk erkennen en gebruiken ook de EDC-kaart (European Disability Card). Info hierover vind je per locatie.

Begeleid bezoek

Een wandeling, bezoek aan museum of andere site in de stad met gids kan georganiseerd worden. Contacteer Visit Kortrijk voor meer info.

Persoonlijke assistentie? Ja graag!

In Kortrijk kan je hulp vragen voor persoonlijke verzorging of vrijetijdsactiviteiten bij onder andere vzw op maat.

Even ontsnappen aan te veel prikkels?

Snuif wat extra zuurstof op in een parkje, op een bankje, ... Deze zijn talrijk aanwezig in de binnenstad. Maar ook enkele uitgelezen stilteplekjes, zowel binnen- als buitenlocaties, bundelden we voor jou in een handig overzicht.

In de rand van de stad en de deelgemeenten vind je ook veel parkjes en groenzones.

 

De meeste van deze locaties zijn toegankelijk. Op een aantal natuurlijke locaties zijn de paden aangelegd in een soort dolomiet en zijn blijven toegankelijk voor personen met een rolstoel. De kleinere sites zoals Natuurtuin Gilbert De Sloovere en Rotersmeers zijn helaas niet toegankelijk.

Toegankelijke wandelingen

Ben je op zoek naar een wandelroute op makkelijk begaanbare wegen? Hieronder vind je onze (aangepaste) wandelingen, zodat je ook op pad kan doorheen de stad als je minder mobiel bent. 

Toegankelijke musea

We streven ernaar om ook onze rijke cultuur zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen.

In Texture en 1302 ben je hartelijk welkom. Beide sites zijn zo aangepast dat iedereen hier volop kan genieten van het aanbod.

Ben of ken je iemand met dementie en wil je museum Texture graag op een persoonlijke manier verkennen op een kalm moment? Dat kan met 'Texture Prikkelt'.

Toegankelijke horeca

Steeds meer horecazaken ondernemen concrete acties om hun zaak zo toegankelijk mogelijk te maken voor klanten. 

Bij veel van onze Kortrijkse zaken kan je zorgeloos genieten van een hapje en een drankje. Ook onze hotels en B&B's doen inspanningen om jouw verblijf vlekkeloos te laten verlopen.

Benieuwd waar je terecht kan? Wij bundelden de adresjes die gescreend werden op het vlak van toegankelijkheid.

Inclusief en toegankelijk spelen

Iedereen welkom is het principe van inclusief en toegankelijk spelen in Kortrijk.

Of je nu met je kids in het centrum vertoeft, verblijft in een deelgemeente of op fiets-of wandeltocht bent, je bent altijd wel dicht bij een speelzone waar de kleinsten even kunnen ravotten, spelen, zich uitleven terwijl je geniet van een moment rust. Meestal is er ook een bank of picknickbank zodat je er je tijd voor meeneemlunch of vieruurtje kan aan koppelen. 

Ontdek meer over de visie.

Afbeelding
't Weisternest, inclusief spelen op het speelplein

Parkeren in Kortrijk

Houders van een parkeerkaart voor personen met een handicap kunnen gratis en onbeperkt in alle betalende zones op straat parkeren. Dat mag zowel op de voorbehouden plaatsen voor personen met een handicap als op de gewone parkeerplaatsen. Plaats altijd de speciale parkeerkaart duidelijk met de voorzijde (kant met vervaldatum) aan de voorruit van de wagen.

Op de ‘groene’ Shop&Go parkeerplaatsen geldt de parkeerduurbeperking van 30 minuten ook voor houders van een parkeerkaart voor personen met een handicap.

Bekijk de map met geschikte parkeerlocaties

 

Publiek toegankelijke toiletten

Als de nood hoog is, kan je voor een sanitaire stop terecht in een hele reeks toegankelijke horecazaken. We hebben er een aantal voor je uitgetest, in samenwerking met lokale personen met een handicap en/of inter.

Ontdek de toegankelijke horeca

Enkele stadslocaties zijn ook voorzien met publiek toegankelijke toiletten

Inter onderzocht de voorbije jaren de toegankelijkheid van aangepast sanitair in Kortrijk. Wil je weten waar minder mobiele klanten comfortabel kunnen eten, drinken of naar het wc gaan? Dan kan je onderstaande brochure downloaden of ophalen op verschillende stadslocaties.

Brochure aangepast sanitair in Kortrijk

Om een actueel overzicht te krijgen en specificaties per toilet terug te vinden, raden we aan om de HogeNood app te downloaden. Dankzij deze handige app vind je steeds het dichtstbijzijnde openbare toilet. Je weet ook meteen of dit toegankelijk is voor rolstoelgebruikers, of er een verschoningstafel aanwezig is, enzovoort.

HogeNood op Google Play     HogeNood in de App Store