Triënnale

Triënnale Kortrijk 2024 (29/06 - 06/10)

Deze editie van Triënnale Kortrijk gaat door van 29 juni tot 6 oktober 2024. Op 14 verschillende erfgoedlocaties in het centrum van de stad vind je het werk van nationale en internationale kunstenaars.

Dit jaar is het thema van Triënnale Kortrijk 'After Paradise': 'Wat na het paradijs?' Na de materiële overvloed, sociale harmonie en natuurlijke zuiverheid uit het paradijs moeten we nu op zoek naar hoe we een leefbare wereld kunnen creëren. Verantwoordelijkheid nemen en empowerment staan hierbij centraal. De perfecte wereld ligt niet binnen handbereik, maar een betere wereld wel, als we bereid zijn om de toekomst samen vorm te geven.

Curatoren Patrick Ronse (Be-Part) en Hilde Teerlinck (Han Nefkens Foundation & curator Belgisch Paviljoen Biënnale Venetië 2022) nodigden voor deze derde editie van de Triënnale een twintigtal kunstenaars uit om op verschillende binnen- en buitenlocaties hedendaagse kunst te installeren. Het concept voor 'After Paradise' kwam tot stand in samenwerking met Stéphane Symons (KU Leuven, Hoger Instituut voor Wijsbegeerte).

 

Deelnemende kunstenaars

Felix Beaudry (US) - Jordi Bernadó (ES) - Kasper Bosmans (BE) - Nathan Coley (UK) - Nico Dockx, Voet Architectuur & Studio Zuidervaart (BE) - Laia Estruch (ES) - Felix Gonzalez-Torres (US) - Roni Horn (US) - René Heyvaert (BE) - Joiri Minaya (US) - Małgorzata Mirga-Tas (PL) - Vladimir Nikolić (RS) - Erkan Özgen (TR) - Oksana Pasaiko (RT) - Abraham Van Diepenbeek (NL) - Jan Van Imschoot (BE) - Shirley Villavicencio Pizango (PE) - Pei-Hsuan Wang (TW) - Sarah Westphal (DE) - Motoi Yamamoto (JP)

Enkele toppers

Ping Pong Go-Round Nieuwe Casinotuin

Met deze interactieve installatie rekt de Singaporese kunstenaar Lee Wen speels het concept van een traditionele rechthoekige pingpongtafel uit, door ze om te vormen tot een donutvorm die verschillende spelers in staat stelt mee te spelen. Tafeltennis wordt een multiplayer-spel.

 

The Lamp of Sacrifice Academie Kortrijk

Deze installatie visualiseert alle spirituele plekken in Kortrijk, van kerken en kapellen tot de lokale moskee en het boeddhistisch centrum, uitgewerkt als kartonnen maquettes. Dit arbeidsintensieve werk is een realisatie van Nathan Coley in samenwerking met studenten en leerkrachten van de Academie Kortrijk.

 

Trena Grote Markt

Deze monumentale buizenconstructie is geïnspireerd op het menselijke lichaam en de manier waarop onze aders zich door ons vertakken, als een vlecht. Het werk gaat over hoe het lichaam zich verhoudt tegenover vreemde objecten en alledaagse structuren. Ontdek van binnenuit dit bijna menselijke object.

 

Afbeelding
Motoi Yamamoto aan het werk met zout

De wandelroute

 

 

After Paradise voor groepen

Gegidste rondleidingen

Elke dag tussen 10u en 16u kan je een op maat gemaakte groepsrondleiding reserveren. Zo word je door een ervaren gids meegenomen langs de kunstwerken en/of locaties die de voorkeur krijgen van jouw groep.

De rondleiding duurt ongeveer 2u en kan starten aan het infopunt van Visit Kortrijk (Begijnhofstraat 2) of aan museum Texture (Noordstraat 28).

Meer info en reservatie: website Triënnale Kortrijk

Educatieve workshops voor scholen

Voor schoolgaande kinderen (vanaf de tweede kleuterklas) zijn er workshops mogelijk die ruimte bieden om te kijken, filosoferen, bewegen en luisteren. Aan de hand van gerichte activiteiten op maat van de groep leren kinderen en jongeren op een actieve manier naar kunst kijken. 

Meer info en reservatie: website Triënnale Kortrijk

 

Horecatips

Honger of dorst gekregen na een dagje kunst in Kortrijk? Ontdek hier onze leukste adresjes.

 

Praktische info

  • Wanneer? 29 juni t.e.m. 6 oktober
  • Openingsuren: van dinsdag t.e.m. zondag van 10u tot 18u (Trena: dagelijks van 10u tot 20u)
  • Tickets volgens het 'pay what you can'-principe
  • Gezinsparcours met extra boekje wordt verkocht in de infopunten
  • Infopunten: Visit Kortrijk | Museum Texture
  • Plannetje: er zijn gratis plannetjes in de infopunten of je kan een plannetje downloaden

 

Gezinsparcours te koop in de infpunten

Afbeelding
Triënnale gezinsparcours te koop in het infopunt Visit Kortrijk en in Texture