Demonstratie in Preetjes molen
Historie
Preetjes molen in de Hoge Dreef te Heule is de enige bewaarde en nog werkende vlaszwingelmolen in Europa. De houten standaardmolen wordt genoemd naar zijn bouwer, Ivo Deprez († 1913) uit Heule.
De vlasnijverheid in de streek van Kortrijk specialiseert zich vanaf de jaren 1850 in de bereiding van vlasvezels, klaar om te spinnen. De vereiste bewerkingen zijn: roten, brakelen en zwingelen. Het zwingelen van het vlas dient om de gebroken houtdeeltjes door een kappende beweging uit het gebrakelde vlas te slaan zodat de vezels volledig vrijkomen. Het zwingelen op een Vlaamse stermolen wordt aangedreven met pedalen. In 1866 koppelt Ivo Deprez deze stermolen aan windenergie. Omstreeks 1870 staan er in Heule alleen al 10 zwingelmolens. De molen werd gebruikt tot 1914 en is vandaag een beschermd moment, mede dankzij de vzw Vrienden van Preetjes molen die zich jarenlang ingezet hebben om dit unieke vlaserfgoed te bewaren. Sinds 2016 is de stad Kortrijk de nieuwe eigenaar en op vandaag staat Texture in voor de exploitatie.
Sinds kort is er het gratis gezinspakket "de Molenbrigade". Mini-molenaars kunnen er de handen uit de mouwen steken, met de koffer van de Molenbrigade. Die zit boordevol activiteiten, uitgewerkt op maat van kinderen tussen 5 en 12 jaar. Ze maken op een speelse manier kennis met het molenambacht. Voor de kleinsten is er een molenkleurplaat. Wie knutselt een draaimolentje voor de patroonheilige van de molenaars? Je kan er ook het mysterie van de graanpotten spelen. Of ga aan de slag met tandwielen... want, de molen, dat is sjieke techniek! En wie neemt de anemometer en het kompas in de hand? Een bezoek aan Preetjes molen is duidelijk een ideale gezinsuitstap.